maanantai 5. lokakuuta 2015

Edesottamuksia ja Borås


Edustusjoukkueemme edesottamuksia sitten edellisen kirjoituksen.

2014 VarjoPirkka, Länsiväyläjuoksu, Sääksi triathlon, Joroinen 1/2, Ironman Copenhagen, ÖtillÖ, Berliinin mara, Solvalla Swimrun. Mammuttimarssilla 3,5 edustajaa, marraskuu SKSHS ja Peräkylän Ponnistus (PePo) solmivat YYA-sopimuksen, joulukuu: matalanpaikanleiri ja swimrun harjoitukset meressä.

2015 24h hiihto (SKSHS extended), Pirkka, Borås Swimrun, Rockman Swimrun, Porkkala Swimrun, Solvalla Swimrun, Berliinin mara.

Vaikka kirjoitukset ovat jääneet tekemättä, on porukka kuitenkin jaksanut jumpata. Tässä hieman tarinaa Boråsiin suuntautuneesta retkestä kesäkuulta.

Borås Swimrun, Sweriges tuffaste swimrun tävling – ainakin järjestäjien mainospuheissa. Ihan en tuota tuffaste-kohtaa allekirjoita, mutta kova kisa on kuitenkin kyseessä. Ajatus osallistumisesta heräsi syksyllä, kun mietin minkä kisan järjestäjille lähettäisin rahani ostaakseni harjoittelumotivaatiota Ironman-bluesista kärsiessäni. Honkamäen Hurjatar (Hangaround jäsen) oli vihjaillut, että Boråsin kisaan voisi olla kiva lähteä, mutta pari puuttuu. Selkeä iskun paikka siis. Parivaljakon toimivuus koeponnistettiin Mammuttimarssilla ja havaittiin hyväksi.
Team 101

Borås on melko uintipainotteinen kisa. Siksi liityinkin Cetuksen Masters-ryhmään, jossa sai uida erittäin kehittäviä treenejä melkolailla parempien uimareiden kanssa. Tapiolan Tarzaneiden treenit jatkuivat myös läpi talven. Hölkkää tiellä ja maastossa tuli harrastettua ehkä liian vähän. Mäkitreenit, jotka olisivat olleet tarpeen Boråsin reittiä ajatellen, tuli tehtyä lähinnä fillarin selässä Espanjan vuoristoleirillä. Erityisesti Val De EPO jäi mieleen.

Koska kisa on jo kesäkuun alussa, ei avovesikautta ehdi kuin avaamaan ennen kuin jo ollaan viivalla H-hetken koittaessa. Me ehdimme käydä kaksi kertaa treenaamassa lajinomaisesti ennen kisareissuun lähtöä. Minulla swimrun-varusteet olivat olleet käytössä edelisen kerran Ö till Ö-kisassa v 2012. Yllättävän hyvin silloin harjoitellut asiat kuitenkin sujuivat edelleen.

Suurin huolenaihe kisan alla oli erityisen viileä ”kisaaltaiden” lämpötila, +11c. Meikäläinen ja kylmä vesi kun emme ole ylimmät ystävykset. Leikkasimme kuitenkin pukujen lahkeet, koska kisan järjestäjä sitä voimallisesti suositteli. Päätös oli oikea, koska juoksuosuuksilla oli todella paljon jyrkkää nousua ja laskua, jossa jäykistetyt polvet olisivat varmasti hidastaneet menoa reilusti. Uinnit olivat viileitä, mutta emme kokeneet poikkeavan suuria ongelmia kylmyydestä. Reitillä kylläkin näkyi pahasti palelevia ja toimintakykynsä menettäneitä kisaajia pitkien uintien jälkeen.Taisipa joillakin jopa tulla kieltäytymisiä vesiesteilla, jotka johtivat keskeyttämiseen.

Klo 11:03, mix ja naisten sarjan startti 3min miesten jälkeen. Ensimmäisen 50m tasaisen jälkeen alkaa ylämäki, jota jatkuu ja jatkuu kilometritolkulla,  kunnes laskeudutaan kohti ensimmäistä uintia sameassa suolammessa. Vauhdilla veteen ja ohi muutamasta parista. Ensimmäiset miehet ohitetaan jo tässä vaiheessa. Ylös vedestä ja suoraan liikkeelle ja kamat paikoilleen hölkätessä, ylämäkeä taas. Yhtäkkiä olemme huikasevan hienolla näköalapaikalla Boråsin yllä, josta pitkä laskettelu teknistä pätkää kohti toista uintia, joka on joessa. Juomat ja banaani naamariin huollosta ja uimaan. Sitten vajaa kilsa tasaista polkua ja seuraavat kaksi uintia lähtöalueen lähellä. Uintien jälkeen kiivetään järven länsipuolen ”vuoristoon” jossa hölkkää vaihtelevassa maastossa ja jopa ajoittain tasaisella. Takaisin rantaan ja kisan toiseksi ja kolmanneksi pisimmät uinnit, välissä Peikkometsän juoksupätkä. Näihin uinteihin alkaa jo nousta aaltoa, mutta meillä menee hyvin ohituskaistalla.

Lyhyt hölkkä asvaltilla ja kohti stairway to hell – nimistä osuutta. Nousua riittää taas, mutta lopulta sekin loppuu ja pääsemme juoksemaan kauniissa maalaismaisemassa hyväpohjaista hiekkatietä kunnes on aika aloittaa laskeutuminen. Juoksu on vaikeaa jyrkässä alamäessä ja ajoittain kivikkoisessa maastossa. Vielä hieman tietä ja huolto ennen laskeutumista rantaan ja kisan pisintä 1300m uintia vastarannalle. Nopeat valmistelut ja lähes pysähtymättä uintiin. Taas jokusesta parista ohi nopeiden rutiinien ansiosta.

Tämä uinti oli meillekin paha. Noin 33 min kylmässä vedessä ja jo kohtuullisessa aallokossa aiheutti molemmille kramppien alkuja jalkoihin ja jotenkin käsistäkin katosivat tehot. Mitenköhän kylmää oli niillä, jotka uivat tätä pätkää merkittävästi pitempään? Rantaumisen jälkeen pakotimme itsemme liikkeelle. Edessä noin 400m rämpimistä paikallisessa viidakossa ja sitten taas uinti, tällä kertaa joessa, jossa oli todella reilusti virtausta. Uimalla ei juurikaan eteenpäin päässyt, mutta onneksi keksimme kahlata. Tämän uinnin jälkeen oli väliaikapiste ennen kisan pisintä juoksupätkää, jossa kokonainpituutta oli 7+4 km, välissä oli lyhyt pulahdus pienessä lammessa. Matkanteko alkoi jo hiukan painaa ja lämmintä riitti auringonpaisteessa. Maasto oli jo tutuksi tullutta laatua, eli mäkistä.

Kisan loppuosalla meidän kanssa teki taivalta nuori paikallinen naispari. He ohittivat meidät aina juostessa ja me taas kuittasimme heidän uinneissa. Ennen kahta viimeistä uintia he katosivat jo pitkälle horisonttiin, mutta saimme heidät taas kiinni ja ohitimme toiseksi viimeisessä uinnissa. Nyt kaasu pohjaan ja kohti viimeistä uintia, enää ei kukaan tullut tossulla ohi.

Viimeisessä uinnissa vielä muutama ohitus ja loppukiri maaliin. Sijoitus mix-sarjassa 5. ja tavoiteaikaankin pääsimme melkein. Hiukan oli ryytynyt olo maalissa kuten kuvatuksesta näkyy.

Suositeltava kisa, jos tykkää uimisesta ja korkeuseroista.

Ja paluumatkalla laivalla oli mukavaa!
- Masa -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti